Cele mai frecvente întrebări

Ce este un implant dentar?

Implantul dentar reprezintă rădăcina unui dinte artificial ce urmează a înlocui dintele lipsă de pe arcadă. Materialul din care este realizat este titanul, material 100% biocompatibil.

Implantul dentar este, de fapt, un șurub de titan care este plasat prin tehnici speciale la nivelul osului maxilar sau mandibular pentru a înlocui dintele sau dinții lipsă de pe arcadă.

Care sunt beneficiile implantului dentar?

Clasic, lipsa unuia sau mai multor dinți se corecta prin punți dentare. Acestea presupun adesea tratamente de canal și șlefuirea unor dinți sănătoși, lucru care nu se aplică în cazul utilizării implantului dentar. Practic este soluția cea mai bună de rezolvare a unei edentații.

Când pot beneficia de implanturi dentare ?

Implanturile dentare pot fi aplicate indiferent de vârstă , atâta timp cât oferta muco-osoasă este corespunzătoare și atât timp cât nu există o patologie generală care să o contraindice.

Implant dentar sau lucrare protetică clasică?

Atunci când nu vă puteți decide ce tip de lucrare să alegeți (implant dentar sau lucrare protetică clasică) este bine să știți care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei variante.

La implanturile dentare avantajele sunt: nu se sacrifică integritatea dinților vecini sănătoși; lucrările pe implanturi arată identic cu dinții naturali; rata de succes este cea mai mare față de alte tratamente stomatologice; nu se cariază și nu corodează; sunt alegerea ideală în cazul pacienților care nu au altă soluție decât o proteză mobilă. Ca și dezavantaje ar fi costul ridicat, durata tratamentului care este mai lungă, dar care necesită mai puține ședințe, și faptul că necesită o igienă orală riguroasă, fără de care există riscul pierderii rapide a implanturilor.

La lucrările protetice clasice avantajele sunt: cost mai scăzut al tratamentului, durată scurtă a tratamentului (maxim 1 luna), adaptare marginală perfectă, etanșeitate după cimentare, iar ca dezavantaje ar fi: sacrificarea dinților vecini integri, dinții stâlpi se cariază în timp;există posibilitatea apariției complicatilor pulpare oricât de corect ar fi tratamentul endodontic la nivelul dinților stâlpi; există posibilitatea apariției complicațiilor parodontale în lipsa igienei riguroase.

La ora actuală, implantologia ocupă un loc de frunte în stomatologia modernă, tocmai datorită multiplelor avantaje pe care le oferă; se adresează atât tinerilor cât și pacienților vârstnici și oferă soluții de tratament simple, sigure și confortabile pe care protetica simplă nu le-a rezolvat în totalitate. Implantologia, ca practică curentă prin tehnicile de ultimă oră care se folosesc, vine sigur și eficient în sprijinul pacienților, corectând defectele osoase și lipsa dinților.

Cât durează operația de inserție ?

Durata etapei chirurgicale variază de la caz la caz, în funcție de nivelul de dificultate, dar de cele mai multe ori inserția implantului se încadrează într-o oră.

Va exista durere în timpul sau după extracția dentară?

Extracția dentară se efectuează numai sub anestezie locală . În timpul procedurii nu va exista durere ci numai o senzație de presiune sau disconfort. Extracția dentară este o manevră chirurgicală, însă urmând recomandările medicului vindecarea în general , survine repede și fără complicații .

Cât durează?

Durata procedurii variează în funcție de dificultatea extracției , dar în general durează între 30 și 45 de minute .

Cât durează vindecarea?

Prima faza a vindecării, care se încheie cu vindecarea mucoasei durează între 5 și 10 zile. După această perioadă zona extracției își poate relua funcția normală.

Există efecte secundare?

Fiind vorba de chirurgie dento-alveolară, printre efectele secundare se numără edemul și inflamația post-operatorie, dar acestea sunt ușor de ținut sub control prin procedurile și medicația corespunzatoare.

Ce înseamnă albirea dinților?

Albirea dintilor reprezinta o solutie conservatoare pentru rezolvarea discromiilor dentare (coloratii) usoare si moderate aparute pe dintii vitali si devitali. Albirea dintilor vitali consta in aplicarea produselor de albire pe suprafata smaltului dentar fara a afecta coloratia dentinei. Albirea dintilor devitali (fara pulpa) se face prin aplicarea produselor de albire in camera pulpara.

Metodele de albire cunoscute sunt:

  • albirea in cabinet; rezultatele sunt mult mai rapide, dar produsele utilizate in acest scop sunt mult mai agresive
  • albirea la domiciliu “home bleaching” care se executa acasa de catre pacient cu conditia ca acesta sa fie initiat de un medic sau de o asistenta. Procesul de albire dureaza mai mult, aproximativ 1-2 saptamani, dar protejeaza smaltul dentar; primele efecte sunt vizibile dupa 3-4 zile
  • microabraziunea

Care sunt efectele secundare în cazul în care fac albirea dinților?

Efectul secundar cel mai intalnit dupa albirea dintilor este aparitia unei hipersensibilitati dentare temporare la rece, dulce, cald, hiperensibilitate ce dispare odata cu intreruperea tratamentului; se recomanda inaintea tratamentului de albire tratarea tuturor cariilor superficiale si profunde si efectuarea unui process de fluorizare. Mai pot aparea iritatii ale gingiei, pete albe pe gingie, senzatia de greutate in stomac datorita inghitirii unei cantitati de substanta.

Am auzit că tratamentele de canal sunt dureroase.Este adevărat?

Tratamentele endodontice se realizează exclusiv sub anestezie locală, deci nu va exista durere resimtiță în nici un punct al tratamentului mecanic. O ușoară sensibilitate a dintelui tratat poate apărea după, dar este ușor de controlat cu antialgice uzuale.

Este un tratament de canal cu instrumentar rotativ mai bun decat unul clasic ?

Da, deoarece tratamentul de canal mecanic-rotativ asigură o îndepărtare mai eficientă și completă a țesutului pulpar, ceea ce duce la rezultate stabile în timp.

Un dinte care are un tratament vechi poate fi retratat ?

Bineînțeles. În urma evaluării radiologice, dacă se constată un tratament incorect, incomplet sau existența unei leziuni periapicale, se recomandă retratarea dinților chiar înainte să apară durere.

Pot știi cum voi arăta cu fațetele dentare ?

Puteți vizualiza cum vor arăta dinții dumneavoastră cu fațetele chiar înainte de a șlefui propriu-zis dinții. Opțional, se poate realiza o simulare computerizată prin care se poate vizualiza rezultatul final. Astfel, medicul împreună cu laboratorul dentar realizează un set de fațete provizorii din materiale acrilice sau compozite care se aplică pe dinții pacientului. În acest mod, pacientul poate vedea cum vor arăta dinții săi la finalul tratamentului, fiind astfel posibile diverse ajustări de forma și culoare. Aceasta nu este o etapă obligatorie dar poate prefigura rezultatul final.

Când sunt indicate fațetele dentare ?

Fațetele se indică în special în următoarele cazuri : dinți fisurați sau ciobiți, cu colorații anormale, cu obturații inestetice, dinți incălecați, spațiați sau scurți .
Se poate opta pentru fațete chiar și în cazul unor dinți care nu se încadrează în categoriile enumarate mai sus și se dorește doar schimbarea formei și dimensiunii inițiale a dinților.

Îmi sângerează gingiile. Am parodontită?

Sângerarea gingivală este primul semn al unei inflamații gingivale, care trebuie diagnosticată și tratată.

De ce am nevoie de un tratament de canal?

Atunci cand pulpa dintelui este infectata, nu mai exista posibilitatea de vindecare, imbolnavirea fiind ireversibila. Cea mai frecventa cauza de imbolnavire a pulpei dintelui o reprezinta fie o carie foarte profunda, fie o fractura dentara. Pulpa este atunci expusa la bacteriile din saliva care vor cauza infectarea acesteia. Un tratament de canal corect efectuat duce la salvarea dintelui bolnav, iar fara tratament de canal, atunci cand pulpa dintrelui este infectata, se poate ajunge la pierderea dintelui.

Care sunt simptomele că am nevoie de un tratament de canal?

Simptomele pentru care aveti nevoie de untratament de canal sunt: durere spontana si care nu trece la calmante, durere la masticatie sau la strangerea dintilor, sensibilitate la cald, rece, dulce, carie profunda, uneori aparitia unui abces.

Este bine să scot molarii de minte chiar dacă nu mă dor?

Molarii de minte sunt dinți nefuncționali. Periajul în zona respectivă este dificil și în general nu există spațiu pe arcadă pentru ca ei să erupă total. Tocmai pentru că nu există spațiu pe arcadă, astfel încât molarii de minte să erupă, ei împing în dinții din față pe care îi cariază treptat. Se recomandă extracția molarilor de minte încă de la vârsta de 16 ani, pentru a preveni apariția eventualelor complicații. Există și situații când molarii de minte pot rămâne pe arcadă, mai exact atunci când au loc pentru erupție, când nu provoacă înghesuiri sau când nu sunt cariați.

Boala parodontală poate fi vindecată?

Boala parodontală este o afecțiune cronică. Poate fi stopată evoluția ei, pot fi corectate pierderile suferite, dar pacientul rămâne predispus la recidive și trebuie să respecte întocmai indicațiile primite de la medic.

Am auzit de vaccinuri împotriva bolii parodontale.

Vaccinurile sau autovaccinurile fac parte din ultima fază a tratamentului bolii parodontale, aceea de întreținere și dispensarizare, fără a înlocui un tratament parodontal complet.

Care sunt pașii tratamentului parodontal ?

În primul rând trebuie evaluată starea curentă a sistemului parodontal, atât radiologic cât și clinic, prin măsurători. În funcție de gradul de severitate al bolii se pot impune măsuri de igienizare prin detartraj supragingival, micro-chirurgical prin chiuretaj subgingival sau chirurgical corectiv prin intervenții de regenerare tisulară ghidată.